Cottage villa Les Bonnes Terres

Beschrijving

Grote cottage villa met personeelswoning (nummer 698) uit het begin van de 20ste eeuw, gelegen in een grote beboomde tuin op de hoek met de Marcel Coppijnlaan. Tuin toegankelijk via een hekken tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat en bolbekroning.

Het was Jean – Baptiste Dewolf, verzekeringsdirecteur uit Brussel, die het perceel van 1 hectare 80 are kocht rond 1906-1907. Hij liet er een grote villa, een personeelswoning (geregistreerd in 1911) en twee serres op bouwen. In de akte van de notaris zou sprake zijn van "Les Bonnes Terres", op postkaarten aangeduid als "Villa Albert". In 1941 werd de conciërgewoning verkocht en later werd een stuk tuin langs de Marcel Coppijnlaan verkaveld.

De villa kadert in de ontwikkeling van het gehucht Maleizen aan de grens met Terhulpen waar nieuwe verkavelingen plaatsvonden op ontginningen van het Zoniënwoud. Het waren rijke Brusselse industriëlen en zakenmannen die hier een villa op het platteland kwamen bouwen. Deze villa is net als villa Les Palmiers één van de grote voorbeelden langs de Terhulpensesteenweg en de nieuwe straten die hier haaks op staan.

Witgeschilderde bakstenen villa van twee bouwlagen met een verhoogde begane grond onder een complexe leien bedaking. Rechts uitspringend risaliet met puntgevel en driezijdige erker op de begane grond. Het overkragende dak van de puntgevel vertoont uitgewerkte schoorstukken. Centrale toegang met mozaïekvloer, boven de deurtravee dakkapel en boven de travee links daarvan getrapt dankvenster. Tegen de rechterzijgevel overdekt rechthoekig terras met bewaard houtwerk, borstwering en bekronend balkonnetje. Tegen de linkerzijgevel vierkant torenvolume onder tentdak. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen met hardstenen lateien en lekdrempels en hardstenen tussenstijlen; bewaard schrijnwerk.

Personeelswoning met voormalig koetshuis en paardenstallen van één bouwlaag onder een leien mansardedak (loodrecht op de straat) met een oeil-de-boeuf boven de deur. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels. Het gebouw wordt verlevendigd door het gebruik van witgeschilderde banden en hoekstenen. Witte rollaag boven de muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1907/144 en 1911/110.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28, 4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien