• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis aan de grens met Terhulpen, kadastraal geregistreerd in 1891 in eigendom van Constant Almain – De Haze, architect uit Brussel. Linkse travee als uitbreiding kadastraal geregistreerd in 1911. Volgens de literatuur en mondelinge informatie een tijd gebruikt als aalmoezenierswoning(?) van het erover gelegen klooster. Aalmoezenier Armand Kestens zou het bewoond hebben. Op een oude postkaart aangeduid als woning van de directeur van het pensionaat.

Schuin ingeplant en onderkelderd burgerhuis op een min of meer rechthoekige plattegrond. Gecementeerde en witgeschilderde gevels met centrale puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen rechts en links later aangebouwde travee van twee bouwlagen. Drielobmotief in de puntgeveltop. Getoogde benedenvensters,rondboogvormige op de bovenverdieping, alle voorzien van blauwe hardstenen lekdrempels en vernieuwd schrijnwerk. Voortuin afgesloten door een bakstenen muur.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1891/53 en 1911/109.
  • DE BOECK I. 2001: Van Vesalius, Chocolade en Kloosterzusters, XXIIste bijdrage over de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Overijse, 44.
  • S.N. s.d.: Malaise Pensionnat des Soeurs du Sacré-Coeur - Maison de Mr le Directeur [on line], www.delcampe.be (geraadpleegd op 7 september 2017).

Auteurs: Verwinnen, Katrien