erfgoedobject

Personeelswoning kasteel de Marnix

bouwkundig element
ID
301245
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301245

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig bijgebouw uit het interbellum van kasteel de Marnix gelegen ten oosten van het kasteeldomein aan de rand van het Zoniënwoud op de grens met Tervuren. Aan de Kapucijnendreef staan twee grote paardenkastanjes. In 1926 werd de woning als nieuwbouw geregistreerd op het kadaster op een perceel in eigendom van de Marnix. Waarschijnlijk gaat het om een personeelswoning, mogelijk van een boswachter of jachtopziener.

Bakstenen woning van twee bouwlagen op een complexe plattegrond en onder een complexe overstekend zadeldak (pannen) met windborden en topbekroningen. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Veelal getoogde en beluikte muuropeningen met hardstenen lekdrempels; nieuw schrijnwerk naar oud model. Toegang via een rechthoekige deur met bovenlicht onder een pannen dakje gedragen door schoorstukken. Oculus in de puntgevels. Vergroting uit de jaren 1980 met veranda.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling I (Overijse), 1926 (1-7)/35.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning kasteel de Marnix [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301245 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.