erfgoedobject

Personeelswoning kasteel de Marnix

bouwkundig element
ID
301246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301246

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning en bijgebouwen opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw als afhankelijkheid van het kasteel de Marnix. Gelegen ten westen van het kasteel en zijn bijgebouwen, aan de rand van het beboste park. De bijhorende gronden waren verschillende jaren in gebruik als golfterrein. Vandaag verwaarloosd.

De woning werd kadastraal geregistreerd in 1873 als "maison" in eigendom van graaf De Marnix, van het naburig kasteeldomein. Ondanks de verschillen in stijl ten opzichte van de gebouwen gelegen in het kasteeldomein was het gebouw waarschijnlijk in gebruik als personeelswoning (boswachter?) horend bij het kasteeldomein. Op een postkaart uit begin 20ste eeuw staat de woning weergegeven als "Villa Prosper".

Onderkelderde baksteenbouw op een onregelmatige plattegrond van één en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken (kunstleien) met kleine dakkapellen die voorzien zijn van uitgewerkte windborden. De puntgevels en de dakkapellen hebben een uitgewerkte puntvormige bekroning. Overwegend getoogde muuropeningen met gecementeerde en geschilderde plattebandomlijstingen en blauwe hardstenen lekdrempels met hieronder een overhoekse muizentandfries. In de puntgevels een oculus. Omlopende geprofileerde waterlijsten tussen de eerste en tweede bouwlaag. Ten noorden aangebouwd varkenshok onder plat dak.

Eenvoudige kleine schuur ten noordoosten met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhoorden mutatiestaten Overijse (afdeling I), 1973/35.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning kasteel de Marnix [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.