Château du Prince Léopold

Beschrijving

Voormalige hotel – restaurant uit begin 20ste eeuw gelegen aan de rand van het Zoniënwoud. Vandaag is het "Chateau" gelegen aan de drukke Sint-Jansbergdreef (deel van de zuidelijke ring rond Brussel). Het gebouw valt vooral op door zijn bewaarde sgraffito met tekst "Chateau du Prince Léopold", goed zichtbaar vanop de steenweg.

Historiek

Op een perceel met twee panden in ruïneuze toestand, werd in 1905 een "reconstruction totale" geregistreerd. Waarbij er twee panden werden opgetrokken in eigendom van Louis François Charles Marie Brabandt. Ten zuidoosten van het "Château" werd er tegelijkertijd een geknikt L-vormig volume ingetekend. Dit was waarschijnlijk een personeelswoning met paardenstallen. Nu in gebruik als paardenstallen en woning.

Het "Château" wordt vaak vermeld als voormalig jachtpaviljoen van Prins Leopold, waarschijnlijk door de sgraffito en de aanduiding op oude postkaarten als "Château du Prince Léopold". Op de postkaarten is nochtans te zien dat het "Château" een publieke functie had, want er was langs de steenweg een groot terras. De postkaarten maken bovendien reclame voor het hotel-restaurant "Prince Léopold". De muuropeningen waren voorzien van gestreepte luifels als zonnewering. Ook aan het terras op de begane grond was er een gestreepte zonnewering te zien.

Landhuis

Eclectisch landhuis,oorspronkelijk bestaande uit twee haakse vleugels van drie bouwlagen onder een leien bedaking met dakvensters. Westvleugel tegen de Sint-Jansbergdreef van zeven traveeën met centraal een uitspringend torenvolume nu onder afgeknotte leien spits (op oude prentkaarten is de oorspronkelijke bekroning met open uitkijkpost zichtbaar). Op de hoeken driezijdige erkers in witte natuursteen en witte baksteen. De begane grond was oorspronkelijk voorzien van een open gaanderij (een soort van overdekt terras) met balkon boven, de funderingen hiervan zijn nog aanwezig. Op de derde verdieping individuele balkons met ijzeren borstwering. Getoogde muuropeningen met vernieuwd pvc schrijnwerk. Gebruik van witte baksteen voor de omlopende muurbanden en de witte natuursteen voor hoekstenen. Op de zuidwestelijke trapgevel is een indrukwekkende sgraffito in een blinde muuropening zichtbaar vanop de Sint-Jansbergdreef. De sgraffito bevat een afbeelding van een landschap met bomen en drie windhonden (?) op het voorplan en bovenaan een opschrift in banderol: "Château du Prince Léopold". Zuidwestelijke vleugel van twee bouwlagen met een zelfde indeling met getoogde muuropeningen en balkons op de verdieping. De achtergevels hebben een zelfde stijl als de voorgevels met witte banden, maar zonder decoratieve elementen.

Woonhuis met paardenstallen

Sterk aangepaste en geknikte L-vormige vleugel ten zuidwesten met vandaag woonhuis en paardenstallen onder pannen daken (Terblokstraat nummers 102 en 104). Woonhuis van twee bouwlagen met rechthoekige en getoogde muuropeningen en vernieuwde voorgevel. De achtergevel heeft wel nog zijn decoratieve uitwerking door de combinatie van rode en witte baksteen en een rond torenvolume (?). De oude paardenstallen hebben een gecementeerde en geschilderde plint en zijn eveneens voorzien van witte bakstenen banden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse (afdeling I), 1905/177.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien