erfgoedobject

Serristenwoning

bouwkundig element
ID
301252
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301252

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Serristenwoning uit begin 20ste eeuw met een beeldbepalende cimornébepleistering, vermoedelijk uit het interbellum. Deze woning is samen met een andere serristenvilla in de Steenbakkersweg één van de weinige voorbeelden van serristenvilla’s in Overijse met een cimornébepleistering. Deze vorm van gevelbepleistering werd veelvuldig toegepast als gevelbepleistering in de jaren 1920-1930 in Waals- en Vlaams-Brabant.

De woning werd kadastraal geregistreerd in 1911 in eigendom van de weduwe van Jean Callewaert – Jacques, "viticultrice", en kinderen samen met een bijgebouw, op een perceel waarop al verschillende serres stonden voor de bouw van de woning.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met centraal dakvenster onder puntgevel, bekroond met bolmotief. De lijstgevel heeft segmentboogvormige muuropeningen met blauwe hardstenen lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. De uitgewerkte cimornébepleistering van de gevel bestaat uit een geblokte omlijsting en zaagtandmotief in de fries en borstwering.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1911/33.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301252 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.