Heilig Hartbeeld

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Just. Lipsiusplein
Locatie Just. Lipsiusplein zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Heilig Hartbeeld van 1927 op een hoge blauwe hardstenen sokkel gelegen tegen de noordwestelijke oksel van het schip en transept van de Sint-Martinuskerk. Rond het beeld plantsoen dat afgesloten is met een laag ijzeren hekken.

Het beeld zou in 1927 opgericht zijn met financiële steun van Emile Francquin (zie domein Hagaard). Hardstenen sokkel met opschrift "Komt allen tot mij/ Heilig Hart van Jezus bescherm Overyssche/ 1927". Het witstenen Christusbeeld is gesigneerd door C. Vandecapelle, mogelijk Camille Ernest Marie-Joseph Vande Capelle. Klassiek vormgegeven beeld van een staande Christus met zegenende armen en omhuld door een lang gewaad. Op de borst een reliëf van een vlammend hart.

  • WILLAERT C., VAN SAN P., DENAYER R., DE BOECK I. & VAN DE PUTTE G. 2003: De laatste reis. Begraven te Overijse. Uitgave ter gelegenheid van het erfgoedweekend 25-26 en 27 april 2003, Bijdrage XXIII over de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland van de Heemkundige kring de Beierij van IJSE, Leuven, 42.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Just. Lipsiusplein

Just. Lipsiusplein (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.