Waterreservoir met conciërgewoning

Beschrijving

Modernistisch gebouw van de Watermaatschappij met waterreservoir en conciërgewoning uit het interbellum. Het gebouw is gelegen in een tuin, van de straat afgesloten door bakstenen pijlers met buisleuning en toegankelijk via ijzeren hekken voor het dienstgebouw en voor de woning. Het gebouw werd kadastraal geregistreerd in 1939 als "Waterkom" en "Huis van den bewaker" in eigendom van de "Maatschappij Nationale der Waterleiding".

Bakstenen gebouw met links het nutsgebouw met waterreservoir van één bouwlaag en rechts de conciërgewoning van twee bouwlagen, onder platte daken. Typische elementen, zoals de witgeschilderde omlopende banden, de geaccentueerde dakrand, de vensterregisters en de verdiepte lintvoegen, verlenen het gebouw zijn horizontale uitzicht. Kenmerkend voor het interbellum zijn ook de afgeronde hoeken aan beide zijden van het gebouw en de betonnen halfronde luifel boven de toegang. Het dienstgebouw behield zijn oorspronkelijke schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1939/50.

Auteurs: Verwinnen, Katrien