Woonwijk Drogenberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwijk Drogenberg

Beschrijving

Gestapelde woningen op de flank van een heuvel en gekoppelde woningen met patio in brutalistische stijl uit eind jaren 1960 naar ontwerp van het architectencollectief Dimensie 3 (architecten Simon Deneef, Christiaan Broekaert en Fans M. Vierin) uit Brusssel, in opdracht van de ontwikkelaar NV Expansie uit Brussel.

De NV Expansie richtte zich vooral op de bouw van kwalitatieve private woonwijken voor een Vlaams cliënteel in de Vlaamse Rand rond Brussel. Deze woningen zijn hier een treffend voorbeeld van. Ingenieur voor de betonconstructies was Verbinnen uit Mechelen, de tuinaanleg werd uitgevoerd door H.J. Decoster uit Winksele en de aannemer was Leikens-Delen uit Beersel. De werken voor de wijk Drogenberg startten in september 1969.

Het nieuw te ontwikkelen bouwblok lag ten westen van het centrum van Overijse en ten noorden van de Fr. Verbeekstraat waar zich in de tweede helft van de 20ste eeuw een nieuwe verkaveling ontwikkelde. Het project had normaal een veel grotere omvang en zou heel het bouwblok tussen de Drogenberg en Malpertuusberg omvatten (de Esmoreitlaan, de Lanceloetlaan, de Harbalorifalaan en de Elcerlyclaan). De gestapelde woningen aan de Malpertuusberg omvatten vandaag zes woningen, maar in het oorspronkelijke plan waren dit er 35 in drie grote blokken, waarvan maar één blok is uitgevoerd. De patiowoningen ten noorden van de Malpertuusberg moesten normaal 43 woningen omvatten, hiervan werden enkel de zeven woningen aan de Egidiuslaan uitgevoerd. Het niet uitvoeren van het ganse project is mogelijk te wijten (?) aan het faillissement van NV Expansie in 1972.

Bij de aanleg van de nieuwe wijk werd rekening gehouden met de ontsluiting van de bouwblokken en de vrije ruimte die door de bewoners zelf kon ingevuld worden. Voor alle woningen geldt dat zowel de slaapkamers als de leefruimtes een oriëntatie kregen op de tuin, het terras of de patio. Alle woningen zijn ook voorzien van een eigen garage. De woningen onder platte daken zijn opgebouwd uit baksteen en zichtbeton met een verloren bekisting uit planken. De voor de woningen zeer kenmerkende horizontale gebogen vormen in zichtbeton werden gegoten in een bekisting van gebogen multiplex platen. Het schrijnwerk van de rechthoekige vensters werd uitgevoerd in afzelia.

De woningen aan de Malpertuusberg werden ingeplant op de zuidhelling van de heuvel. Het ontwerp van de woningen houdt rekening met de natuurlijke sterke helling van het terrein. Bijgevolg werden de eenheden getrapt gestapeld op de heuvelflank. Het gaat om twee maal drie gestapelde woningen, elk met een 'dakterras'. Links tegen de twee volumes van telkens drie woningen is er een trap die toegang geeft tot de wooneenheden. Er werden drie verschillende types ontworpen met drie of vier kamers. De gevels met grote vensterpartijen uitgevend op de dakterrassen zijn naar het oosten en zuiden gericht. De zijgevels hebben een meer gesloten karakter met eenvoudige rechthoekige muuropeningen. De garages bevinden zich helemaal onderaan de helling onder de laagste woningen. Opvallend zijn de gebogen dakranden in zichtbeton die als luifel doorlopen over de daktuinen.

Voor de woningen met patio waren twee types voorzien met mogelijkheden tot aanpassingen. De woningen werden volledige georiënteerd op de tuin en de patio. Ook hier werd rekening gehouden met het licht hellende terrein waardoor de gekoppelde woningen lichtjes getrapt zijn. Ook hier zijn de gebogen dakranden in zichtbeton opvallend evenals de gebogen muurdelen in baksteenmetselwerk aan de straat.

• S.N. 1971: "Drogenberg Overijse", Environnement 9, 318-322.

Auteurs: Verwinnen, Katrien