Burgerhuis met magazijn

Beschrijving

Burgerhuis met magazijn opgetrokken begin 20ste eeuw in eigendom van handelaar André Joseph Vital Taymans – Depage. Gelijktijdig met het woonhuis werden in 1912 ook vier serres kadastraal geregistreerd. In 1928 werden er extra serres kadastraal ingetekend. Deze handelaar (in druiven) zal bijgevolg ook zelf druiven gekweekt hebben. Het burgerhuis is een voorbeeld van een eenvoudige serristenwoning met magazijn uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt in de regio. De woning en het magazijn liggen rond een gekasseid erf.

Eenvoudig dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een steil leien schildak. De gevels zijn voorzien van spaarvelden met overhoekse bakstenen friezen. De muuropeningen zijn getoogd met hardstenen lekdrempels en hoek- en sluitstenen; vernieuwd schrijnwerk. Tegen de zuidgevel eenvoudig houten portaal voor de deur. De oorspronkelijke voorgevel bevond zich mogelijk aan de zuidzijde die gekenmerkt wordt door de combinatie van een lijst- en puntgevel.

Haaks op het woonhuis bijgebouw van anderhalve bouwlaag onder pannen schilddak en rechthoekige en getoogde muuropeningen met centraal rechthoekige poort.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling VI (Overijse), 1912/87 en 1928/98.

Auteurs: Verwinnen, Katrien