erfgoedobject

Serristenvilla

bouwkundig element
ID
301281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301281

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorbeeld van een traditioneel uitgewerkte serristenwoning uit het interbellum met een voortuin afgesloten door bakstenen pijlers en een lage bakstenen muur met hierop een uitgewerkt ijzeren hek. De woning werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1926 in opdracht van de familie Luppens – Poellaer. De vrijstaande woning heeft een traditionele opbouw en indeling en sluit sterk aan bij de woningen gebouwd door serristen tijdens de eerste bloeiperiode van de druiventeelt begin 20ste eeuw.

Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel gemarkeerd door een getrapt middenrisaliet met obeliskvormige bekroning; aan weerszijden van het risaliet is er een decoratief uitgewerkt spaarveld met doorlopende muurbanden en een aflijnende boogfries van contrasterende witte baksteen. Gebosseerde blauwe hardstenen plint. De segmentbogige muuropeningen hebben een rollaag van witte baksteen en een hardstenen diamantkopsluitsteen en -hoeksteen. Voorts wordt de gevel gedecoreerd met tegeltableaus in de borstwering. Het schrijnwerk en de kroonlijst werden vernieuwd. In de Keizerstraat in Hoeilaart staat een gelijkaardige villa die gedateerd is begin 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling I (Overijse), 1926/262.

Auteurs: Kennes, Hilde; Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.