Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Kleine karakteristieke serristenvilla uit het interbellum, de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek.

Kadastraal geregistreerd in 1926 in opdracht van Stouffs – Lebrune samen met zes extra serres. De voortuin is aan de straat afgezet met een laag gecementeerd bakstenen muurtje. Op het perceel achter de woning zijn de serres verdwenen, maar in de Schransdreef getuigen nog verschillende serres van de eens zo talrijke aanwezigheid van serres in deze straat.

Bakstenen villa van twee bouwlagen onder een complex dak (leien). Rechts een vooruitspringende puntgevel met driezijdige erker uitlopend op een balkon en links de terugwijkende toegangstravee met een voor serristenvilla’s uit het interbellum karakteristieke portiek in verzorgd schrijnwerk. Rechts later aangebouwde garage en links dieperliggende uitsprong. Rondboogvormige muuropeningen met grotendeels vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Gecementeerde plint als imitatie van gebosseerde blauwe hardstenen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling I (Overijse), 1926/262.

Auteurs: Verwinnen, Katrien