Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Moderne watertoren gebouwd in 1973, gelegen op een perceel aan de Witherendreef en verbonden met de straat door een lange oprijlaan.

Watertoren volgens de inventaris van Van Craenenbroec van het type E1/A (k), waarbij het kuipgedeelte met een vlakke bodem steunt op een open voet. Dit type werd vooral gebouwd in de jaren 1960 en 1970. Bij deze watertoren steunt de cilindrische kuip op acht kolommen en een centrale schacht. De kuip en de kolommen zijn bekleed met een parement van kunststenen platen. In de centrale schacht zitten kleine vierkante vensters. De kuip heeft een inhoud van 1000 kubieke meter.

• VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 120-125 en 180.

Auteurs: Verwinnen, Katrien