Bruul en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruul en omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving

Beschrijving

De omgeving van het oude stadscentrum van Ronse, een site die minstens teruggaat tot de middeleeuwen, wordt afgebakend door de Sint-Pietersnieuwstraat, Bruul, De Biesestraat, Hospitaalstraat en Priestersstraat.

De gevelrij van een deel van de Priestersstraat wordt bepaald door typisch 19de-eeuwse, klassiek-geïnspireerde gevelarchitectuur. Verder in de Priestersstraat zijn de voormalige brouwerij De Keyser en een burgerhuis beeldbepalend in hun eclectische stijl. Een steegje naast het brouwerijgebouw leidt naar het poortgebouw van de voormalige dekenij van het kapittel van Sint-Hermes. Het complex werd herbestemd als Stedelijk Museum voor Folklore en Regionale Geschiedenis. Ten oosten van de voormalige dekenij bevindt zich de Hoge Mote of Kapittelhuis, in oorsprong een middeleeuwse motte, later woning van de kapittelproost, fabriek Cambier-Robette en Stedelijk Museum voor de Geschiedenis van de Textiel.

Het noordelijke gedeelte van de site wordt gevormd door het stadspark Bruul met kastanjebomen, de Molenbeek en een monumentale opgaande bruine beuk.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000834, Site van de Hospitaalstraat en Priestersstraat, voormalig Kanunnikenhuis en Dekenij van het Kapittel van Sint-Hermes, voormalige brouwerij Dekeyser, beuk aan de 'Bruul' (VAN DEN BOSSCHE H., 1992).
  • BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Van den Bossche, Hedwig