Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Boerenwoning van een voormalige hoeve (?), achteruit gelegen ten opzichte van de straat in een deels gekasseide en ommuurde voortuin toegankelijk via een ijzeren poort. De woning heeft een verzorgd uitgewerkte cementering uit eind 19de of begin 20ste eeuw.

Op het primitief kadaster (circa 1825) is al bebouwing op de locatie van het huidige woonhuis zichtbaar, samen met een gebouw aan de straat, evenwijdig met het woonhuis. De gebouwen ondergingen waarschijnlijk verschillende wijzigingen waarbij een serre aan de straat gesloopt werd (aansluitend op nummer 5) evenals een bijgebouw ten westen van de woning. De woning onderging eind 19de of begin 20ste eeuw wijzigingen gezien de cementering, maar bevat mogelijk een oudere kern.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd leien schilddak. De gevel is volledig voorzien van een cementering met beraapte vlakken en rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijstingen; vernieuwd schrijnwerk. Onder de dakrand tandlijst. De steigergaten zijn voorzien van leeuwenkopjes. Rechts aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overjise, afdeling VI (Overijse), 1854/22, 1888/46, 1905/148 en 1907/108.

Auteurs: Verwinnen, Katrien