Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Serristenvilla met cottage-invloeden uit het interbellum, de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek, kadastraal geregistreerd in 1928 in eigendom van Fr. Taymans-Charlier. Het gaat om een eerder eenvoudige serristenvilla van een type dat veelvuldig voorkomt in de streek. Van belang is echter het verzorgde, bewaarde schrijnwerk met een gedetailleerde uitwerking.

Woning op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een complexe kunstleien bedaking. Rechts uitgewerkt houten portiek met vloer in granito en mozaïek en links uitspringende travee onder puntgevel met een driezijdige erker. Gevarieerde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en op de verdieping met ontlastingsbogen in witte baksteen en blauwe hardstenen hoek- en sluitstenen. De hoekstenen en lekdrempels lopen door over de gevels als blauwe hardstenen banden. De woning heeft veel gelijkenissen met de serristenvilla Terhulpensesteenweg 111, waarbij de puntgevel eveneens voorzien is van een verdiept veld. Tegen de achtergevel veranda met bewaard schrijnwerk. Voor de woning aangebouwde garage. Blinde zijgevels met kunstleien.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1928/30.

Auteurs: Verwinnen, Katrien