Woning Muir

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Muir

Beschrijving

De modernistische bungalow, tussen 1973 en 1976 ontworpen door het architectenkoppel Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone, werd gerealiseerd in opdracht van de familie Muir. De woning is ingeplant op een bebost hellend terrein in een nieuwe residentiële verkaveling die zich ontwikkelde vanaf de jaren 1970 op de grens met Hoeilaart.

Met de helling van het terrein werd rekening gehouden in het ontwerp van Blondel en Filippone. De bungalow is ten noorden nagenoeg bovenaan het perceel ingeplant en kijkt ten zuiden uit over het afhellende terrein. Ook kenmerkend voor deze periode in het werk van het architectenduo zijn de aaneengeschakelde volumes, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen open (leef-) en gesloten (nacht-) ruimtes.

De woning is toegankelijk via het laagste punt van het terrein waar zich ook de bepleisterde en witgeschilderde garage onder plat dak bevindt. Dit afzonderlijk volume, dat haaks op de woning staat, zorgt er voor dat het publieke deel van de tuin afgescheiden wordt van het private deel waarop de leefruimtes uitkijken. Naast de garage, ten oosten, geeft een door een luifel overdekte trap toegang tot de woning. De trap wordt door middel van een muur gescheiden van de tuin om zo ook het zicht op de leefruimtes af te schermen.

De bungalow zelf bestaat uit een aaneenschakeling van éénlaagse bepleisterde en witgeschilderde volumes, opgebouwd uit cellenbeton, onder een combinatie van aaneengeschakelde lessenaarsdaken. De muuropeningen zijn alle rechthoekig, uitgezonderd één opvallend rond venster in de noordgevel waarop de eetkamer zou uitgeven.

De ruimtes worden verdeeld in de nachtruimtes ten noorden en ten zuiden leefruimtes die met elkaar verbonden worden door een hal. De nachtruimtes bestaan uit twee slaapkamers en een sauna. De leefruimtes worden gekenmerkt door grote muuropeningen van vloer tot plafond uitgevend op de tuin en het terras. Volgens het plan werden in het interieur de houten spanten van de dakstructuur zichtbaar gelaten.

Er vonden een aantal wijzigingen plaats zoals het plaatsen van een nieuw pannen dak (de voormalige asbest pannen werden vervangen door keramische rode pannen). Het schrijnwerk werd vernieuwd, waarbij het tweede grote venster aan de zuidzijde een nieuwe toevoeging is. Verder vonden er volgens de huidige eigenaars kleine wijzigingen plaats aan het interieur.

• AMANTI LUND I. & COHEN M. 2011: L.-J. Baucher, J.P. Blondel, O. Filippone. 3 architectes modernistes, Brussel, 117, 388.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (30 juli 2015).

Auteurs: Verwinnen, Katrien