Hoveniersberg en omgeving

Beschrijving

De Hoveniersberg is het enig resterend dwarsstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat dat van de Blandijnberg afdaalt naar de Schelde, met links en rechts nog relicten van de oorspronkelijke terrastuinen op de oostelijke steilwand van de Schelde. Dit steegje is het overblijfsel van een site die wegens de uitgesproken topografie gekenmerkt was door een merkwaardige terrassering, nog eens onderlijnd door de bouw van een aantal indrukwekkende muren. De Hoveniersberg met omgeving vormt de enige getuige van de industriële fase van deze Scheldeflank door de aanwezigheid van een voormalige 19de-eeuwse brouwerij met mineraal-, spuitwater- en limonadefabriek, gebouwd bij het 16de-eeuws lusthof Emmaüskasteeltje, en een 19de-eeuws steegbeluik.

De gebouwen op de hoek van de Hoveniersberg met de Sint-Pietersnieuwstraat vormen een voorbeeld van een neoclassicistische straatwand met 19de-eeuwse stadswoningen en het burgerhuis van 1913, ontworpen door Georges Vereecken.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001039, Hoveniersberg met omgeving (S.N., 1996).