erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 301316   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301316

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de fabrikant Louis Van Hole, naar een ontwerp door Jules De Somme uit 1897. Het hotel Van Hole is de laatst gekende realisatie van de architect, van wie slechts een tiental nieuwbouwprojecten voor één of meerdere woningen werden teruggevonden, het vroegste daterend uit 1881. Daarbij beoefent De Somme vrijwel uitsluitend een conventioneel neoclassicistisch idioom.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geboste, hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige, houten erker met balkon, en bekroond door een gebroken gebogen fronton en een dakkapel, waarvan het topstuk is verdwenen. Het drielicht op de begane grond is gevat tussen pilasters met chutes, het venster op de bovenste verdieping heeft een maskerkopsleutel en een een gebogen fronton met consoles en palmetsleutel. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met een guirlande op de borstwering. Van het klassieke hoofdgestel is de houten kroonlijst met klossen en tandlijst vernieuwd; bewaarde oeil-de-boeuf. De oorspronkelijk houten inkomdeur is verwijderd, het vensterschrijnwerk ten dele behouden; gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#187.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301316 (Geraadpleegd op 04-07-2020)