Stedelijke Muziekacademie

Beschrijving

Stedelijke Muziekacademie zie ook opschrift van ijzeren uithangbord, met aanpalende conciërgewoning rechts; naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922.

Schoolgebouw met drie vleugels van twee bouwlagen onder leien zadeldaken gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats.

Straatvleugel: reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuws herenhuis de Ghelcke waarin sinds eind 19de eeuw de muziekschool en een bewaarschool waren ondergebracht. Volgens een tekening van de vooroorlogse straatgevel door de "Mission du Ministère des Sciences et des Arts", eerder een benaderende den een identieke reconstructie: de versieringen van zwikken, fronton en waaier van het koetspoortrisaliet zijn bij de wederopbouw weggelaten, en vermoedelijk werd de gevel met vier traveeën links in aansluitende bouwtrant verlengd. Neoclassicistische pilastergevel van acht traveeën onder meer een koetspoortrisaliet (zevende travee) met gesuperposeerde pilasters, en bekronend driehoekig fronton. Volgens bouwaanvraag opgetrokken uit gele baksteen van de kust op plint van hergebruikte en nieuwe Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen onder meer bij het gekorniste hoofdgestel, en voor de puilijst en ornamenten van het koetspoortrisaliet zie kapitelen en sluitsteen van het bovenvenster. Getoogde vensters met strekse latei en panelen op de borstwering; risalietvenster echter opgenomen in bakstenen vlakke omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Kruisramen met kleine roedeverdeling. Twee korfboogvormige koetspoorten in omlijsting van Atrechtste zandsteen met sluitsteen, respectievelijk ter hoogte van de eerste travee links en het risaliet. Overige vleugels in aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1825.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine