Stedelijke Muziekacademie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat D'Hondtstraat
Locatie D'Hondtstraat 65, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stedelijke Muziekacademie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Stedelijke Muziekacademie

Deze bescherming is geldig sinds 11-05-1983.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Stedelijke Muziekacademie zie ook opschrift van ijzeren uithangbord, met aanpalende conciërgewoning rechts; naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Schoolgebouw met drie vleugels van twee bouwlagen onder leien zadeldaken gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats.

Straatvleugel: reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuws herenhuis de Ghelcke waarin sinds eind 19de eeuw de muziekschool en een bewaarschool waren ondergebracht. Volgens een tekening van de vooroorlogse straatgevel door de "Mission du Ministère des Sciences et des Arts", eerder een benaderende den een identieke reconstructie: de versieringen van zwikken, fronton en waaier van het koetspoortrisaliet zijn bij de wederopbouw weggelaten, en vermoedelijk werd de gevel met vier traveeën links in aansluitende bouwtrant verlengd. Neoclassicistische pilastergevel van acht traveeën onder meer een koetspoortrisaliet (zevende travee) met gesuperposeerde pilasters, en bekronend driehoekig fronton. Volgens bouwaanvraag opgetrokken uit gele baksteen van de kust op plint van hergebruikte en nieuwe Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen onder meer bij het gekorniste hoofdgestel, en voor de puilijst en ornamenten van het koetspoortrisaliet zie kapitelen en sluitsteen van het bovenvenster. Getoogde vensters met strekse latei en panelen op de borstwering; risalietvenster echter opgenomen in bakstenen vlakke omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Kruisramen met kleine roedeverdeling. Twee korfboogvormige koetspoorten in omlijsting van Atrechtste zandsteen met sluitsteen, respectievelijk ter hoogte van de eerste travee links en het risaliet. Overige vleugels in aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1825.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van D'Hondtstraat

D'Hondtstraat (Ieper)

is gerelateerd aan Conciërgewoning

D'Hondtstraat 67, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.