Kasteel Te Velde met omgeving

Beschrijving

Het kasteeldomein Te Velde omvat het in 1746 heropgebouwde landhuis, het park in landschappelijke stijl met vijver, de deels bewaarde walgracht, een ijskelder, een tuinpaviljoen in Moorse stijl en de boerenwoning in het park. Het kasteeldomein bevindt zich in een agrarisch landschap. Langs de Veldestraat ligt een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. Een deels bewaarde dreef en veldweg achter de hoeve leiden naar het kasteel. Ten zuidwesten van het landhuis bevond zich een hoeve met losse bestanddelen, waarvan de boerenwoning vermoedelijk dateerde van het vierde kwart van de 18de eeuw, maar nu is gesloopt.

• LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Cox, Lise