erfgoedobject

Grafkapel van de Familie de la Faille d'Huysse

bouwkundig element
ID: 301338   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301338

Juridische gevolgen

Beschrijving

De grafkapel van de Familie de la Faille d'Huysse is opgericht in 1872 en uitgevoerd in de 19de-eeuwse Rundbogenstill. Het interieur vertoont neogotische en neoromaanse kenmerken.

Het kerkhof van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd in 1857 aangelegd op gronden geschonken door de lokale adellijke familie de la Faille d'Huysse. Voor zichzelf liet de familie in 1872 een grafkelder bouwen waarboven een neoromaanse grafkapel werd opgericht.

De bakstenen kapel met arduinen voorpuntgevel draagt het wapenschild van de familie: banderol met de spreuk "Fallure nec Falli". Een omlopende houten palmetfries boordt de kapel af. Een dubbele ijzeren deur, met glas gevuld, geeft toegang tot de kapel. Een roosvenster in gebrandschilderd glas doorbreekt de achtergevel.

Het eenvoudige interieur wordt afgedekt met een tongewelf. Oorspronkelijk was er een polychrome beschildering. Tegen de achterwand en onder het glasraam bevindt zich een neogotisch altaar met daarop een beeld voorstellende een piƫta. Grafplaten herinneren aan de overleden familieleden.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002265, Graftekens (MERTENS J., 2004).

Bron     : -
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  : 2004


Relaties

  • Is deel van
    Kerkhof van Lozer

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Grafkapel van de Familie de la Faille d'Huysse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301338 (Geraadpleegd op 05-07-2020)