erfgoedobject

Herenhuis met steenhouwerij

bouwkundig element
ID
30134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30134

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nabij de spoorweg, op de hoek bij de Maltastraat, gelegen gebouwencomplex bestaande uit een herenhuis, met achterliggende steenhouwerij zie opschrift door middel van donkere pannen in dak van de nutsgebouwen. Gekasseid erf, toegankelijk via gietijzeren hek, aan spoorwegzijde afgesloten door middel van beukenhaag.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), voorzien van twee oeils-de-boeuf, waartussen een centraal driehoekig fronton, met oculus. Te dateren in het begin van de jaren 1920. Gele baksteen boven arduinen plint. Gebruik van similinatuursteen voor banden, doorlopende onderdorpels, voor druiplijst en sluitstenen met rocaillemotief boven getoogde muuropeningen op de bovenverdieping en voor geprofileerde omlijsting met dito sluitsteen van rondboogdeur. Vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht.

Nutsgebouwen met L-vormige plattegrond van anderhalve bouwlaag onder zadeldaken (mechanische pannen). Verankerde rode baksteen. Lisenen. Aflijnende tandlijst van gele baksteen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken, afwisselend gebruik van gele en rode baksteen in de boogvelden.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het westelijk deel van de nutsgebouwen (Maltastraat 16) werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De L-vormige inplanting is dus niet langer aanwezig. De resterende nutsgebouwen van de steenhouwerij (Maltastraat 4-10) zijn omgevormd tot woongelegenheden. Het opschrift door middel van donkere pannen in het dak van die nutsgebouwen is er niet langer bewaard. Op het herenhuis (Dikkebusseweg 2) staat het opschrift "Kolen Charbons". 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (26 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met steenhouwerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.