erfgoedobject

Herenwoning met steenhouwerij

bouwkundig element
ID
30134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30134

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nabij de spoorweg, op de hoek bij de Tempelierstraat, gelegen gebouwencomplex bestaande uit een herenwoning, met achterliggende steenhouwerij zie opschrift door middel van donkere pannen in dak van de nutsgebouwen. Gekasseid erf, toegankelijk via gietijzeren hek, aan spoorwegzijde afgesloten door middel van beukenhaag.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), voorzien van twee oeils-de-boeuf, waartussen een centraal driehoekig fronton, met oculus. Te dateren in het begin van de jaren 1920. Gele baksteen boven arduinen plint. Gebruik van similinatuursteen voor banden, doorlopende onderdorpels, voor druiplijst en sluitstenen met rocaillemotief boven getoogde muuropeningen op de bovenverdieping en voor geprofileerde omlijsting met dito sluitsteen van rondboogdeur. Vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht. Nutsgebouwen met L-vormige plattegrond van een anderhalve bouwl. onder zadeldaken (mechanische pannen). Verankerde rode baksteen. Lisenen. Aflijnende tandlijst van gele baksteen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken, afwisselend gebruik van gele en rode baksteen in de boogvelden.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenwoning met steenhouwerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30134 (Geraadpleegd op )