Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Beschrijving

De Groentenmarkt is het oudste marktplein in het centrum van Gent. De gebouwen rond de Groentenmarkt gaan van de 15de tot de 19de eeuw.

De Groentenmarkt, vroeger Vismarkt genoemd, gelegen in de kern van de Gentse portus, is sinds de middeleeuwen één van de drukste handelsplaatsen van de stad als centrum van de vleesverkoop met het groot vleeshuis en als vismarkt. Vanaf de 18de eeuw en tot op vandaag is het gekend als Groentenmarkt. Het vierkante plein, palend aan de rechter Leieoever, staat door verschillende straten in verbinding met de belangrijkste plaatsen van de stad. Naast zijn handelsfunctie was het ook een executieplaats met vier "pilaeren" en schandpaal voor kleine misdadigers.

De omzomende bebouwing getuigt nog van een drukke handelsactiviteit en grote ouderdom. Naast het laatgotische groot vleeshuis behoort het Gildehuis der Visverkopers met imposante trapgevel van Balegemse zandsteen van 1506 tot de oudste bebouwing. Het burgerhuis de Grote Steur, een vroegere houtbouw met stapelruimte, werd in 1663 voorzien van een stenen gevel. De overige bepleisterde lijstgevels dateren uit de 19de eeuw en vervingen of verbouwden de oorspronkelijke diephuizen met puntgevels. Opvallend op het pleintje zijn ook de behouden oude winkelpanden en –puien en de oude bakkerij Imschoot, de mostaardfabriek Tierenteyn of de kantoorboekhandel – drukkerij Timmermans. De eind 18de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de zuidzijde van de plaats verving in 1785 een monumentale houtbouw. Een arduinen empirepomp siert sinds 1812 het centrale deel van het thans door kastanjebomen afgezoomde plein.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000943, Groentenmarkt, stadsgezicht met diverse monumenten (S.N., 1995).