Villa Elegeert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elegeert

• is aangeduid als beschermd monument Villa Elegeert

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Miljoenenkwartier

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Beschrijving

Villa in cottagestijl, opgetrokken door architect Jean De Smet in 1928. In 1928 kocht Charles Elegeert de grond in de Sint-Pietersaalststraat aan en diende in augustus van hetzelfde jaar een bouwaanvraag in. Het kinderloze echtpaar Elegeert besteedde veel aandacht en geld aan het inrichten van hun woning.

Architect en opdrachtgevers opteerden voor een villa in cottagestijl. Alle kenmerken werden toegepast om een schilderachtig geheel te verkrijgen: vakwerkbouw, asymmetrische opbouw, traditionele materialen, vensters van verschillende grootte en vorm, in- en uitsprongen van volumes, erkers, afwisselend dakenspel. Glas-in-loodramen met geometrische composities en gestileerde bloemenmotieven getuigen van de art-deco-invloeden uit de jaren 1920.

De woning werd tussen 1929 en 1934 ingericht met meubilair ontworpen door 'Kunstmeubel Everaert-Haeck' uit Gent. De hal met brede houten trap is naar Engelse gewoonte de centrale spil in het huis.

Eetkamer en salon lopen in elkaar over. In de meubels contrasteert het hout met metaal en glas. Zowel in één van de kasten als in de muur van het bow-window is verlichting ingewerkt. Het meubilair van de eetkamer is in acajou/mahoniehout en duidelijk op maat gemaakt (onder andere wandkasten naast de schouwmantel en tegen de buitenmuur).

Oorspronkelijk bestonden de kleuren van het interieur uit oker, bordeaux en zilver.

De villa is gelegen in een omringende tuin afgesloten door een art-decohek.