erfgoedobject

Villa Elegeert

bouwkundig element
ID
301373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301373

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Villa Elegeert
  Deze bescherming is geldig sinds 25-04-2006

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier
  Deze bescherming is geldig sinds 18-04-1994

Beschrijving

Villa in cottagestijl, opgetrokken door architect Jean De Smet in 1928. In 1928 kocht Charles Elegeert de grond in de Sint-Pietersaalststraat aan en diende in augustus van hetzelfde jaar een bouwaanvraag in. Het kinderloze echtpaar Elegeert besteedde veel aandacht en geld aan het inrichten van hun woning.

Architect en opdrachtgevers opteerden voor een villa in cottagestijl. Alle kenmerken werden toegepast om een schilderachtig geheel te verkrijgen: vakwerkbouw, asymmetrische opbouw, traditionele materialen, vensters van verschillende grootte en vorm, in- en uitsprongen van volumes, erkers, afwisselend dakenspel. Glas-in-loodramen met geometrische composities en gestileerde bloemenmotieven getuigen van de art-deco-invloeden uit de jaren 1920.

De woning werd tussen 1929 en 1934 ingericht met meubilair ontworpen door 'Kunstmeubel Everaert-Haeck' uit Gent. De hal met brede houten trap is naar Engelse gewoonte de centrale spil in het huis.

Eetkamer en salon lopen in elkaar over. In de meubels contrasteert het hout met metaal en glas. Zowel in één van de kasten als in de muur van het bow-window is verlichting ingewerkt. Het meubilair van de eetkamer is in acajou/mahoniehout en duidelijk op maat gemaakt (onder andere wandkasten naast de schouwmantel en tegen de buitenmuur).

Oorspronkelijk bestonden de kleuren van het interieur uit oker, bordeaux en zilver.

De villa is gelegen in een omringende tuin afgesloten door een art-decohek.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2006


Relaties

 • Is deel van
  Miljoenenkwartier

 • Is deel van
  Sint-Pietersaalststraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Elegeert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301373 (Geraadpleegd op 25-01-2021)