Parasolvormige buxusboompjes bij Sint-Baafs-Abdij

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Straat Voorhoutkaai, Spanjaardstraat, Oostenrijkersstraat
Locatie Oostenrijkersstraat zonder nummer, Spanjaardstraat zonder nummer, Voorhoutkaai zonder nummer (Gent)

• Inventarisatie houtige beplantingen 2015 (ad hoc-inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2015).

Afmetingen

Inventarisatie houtige beplantingen 2015 (25-08-2015)

Aantal 2 st

Beschrijving

In de tuinen bij de ruïnes van de Sint-Baafsabdij staan twee parasolvormige buxusboompjes. In 1912 vermeldt Chalon in zijn boek 'Merkwaardige bomen van België', het voorkomen van honderdjarige parasolvormige buxussen op de abdijsite. Vermoedelijk gaat het hier nog steeds over dezelfde exemplaren en kunnen ze bijgevolg meer dan 200 jaar oud zijn. Beide boompjes zijn breed parasolvormig uitgegroeid en staan telkens op meerdere stammetjes. Het exemplaar in de gewezen pandhof, bij het torentje, staat in een gemetste cirkelvormige kuip en heeft gele bladranden (Buxus sempervirens 'Argenteovariegata'), het andere exemplaar staat in het westelijk deel dat als 'Museum voor Stenen Voorwerpen' werd ingericht en heeft een grotere parasolkruin en groen blad (Buxus sempervirens - gewone buxus).

• CHALON J. 1912: Les arbres remarquables de la Belgique 1135-1279, Bulletin de la Société royale de Botanique de Belgique, s.l.

Auteurs: Van der Linden, Geert