erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
301385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301385

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1909. Opdrachtgever was de diamantkoopman Wilhelm Sorer (°Wenen, 1859), die in 1882 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen was geëmigreerd. Hij huwde in 1889 te Londen met Flora Etty Wood (°Londen, 1867), waar in 1890 zoon Herbert geboren werd. Het gezin vestigde zich in 1898 in Antwerpen, waar dat jaar dochter Ernestine geboren werd.

De bouw- en hypotheekmaatschappij Vooruitzicht werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 was Jules Hofman als hoofdarchitect van "Vooruitzicht" verantwoordelijk voor het ontwerp, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam. Hij bediende zich daarbij zowel van een sobere interpretatie van de art-nouveaustijl, als van een meer behoudend eclectisch of beaux-arts-idioom.

Aan Helenalei en Marialei bracht "Vooruitzicht" tussen 1907 en 1912 in totaal veertien bouwprojecten tot stand voor evenveel opdrachtgevers, die op één na bewaard zijn. Hofman nam de helft van de ontwerpen voor zijn rekening, aan de Helenalei behalve de woning Sorer, de woning Wolff, de woning Jans, en de woning Stefens , aan de Marialei de woningen "Julia & Walther, "Les Marguerites" en "Maria". Deze huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau, met opmerkelijke panden als "De Zonnebloem" aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk geleed in horizontale registers door middel van waterlijsten en het klassieke hoofdgestel, met schijnvoegen op de begane grond, legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt op de begane grond gemarkeerd door een driezijdige houten erker, bekroond door het smeedijzeren balkon voor het brede venster van de eerste verdieping. Dit laatste is gevat in een gestrekt entablement op Ionische pilasters en postamenten met vaas; het flankerende venster heeft een middenkalf en een driehoekig fronton. De tweede verdieping onderscheidt zich door een Dorische pilastergeleding. Een houten kroonlijst met klossen vormt de gevelbeëindiging, boven een guirlandefries. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en de vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk en voortuinhek tussen gemetselde postamenten.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door keuken en pomphuis in de achterbouw. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1909#1795 en 1910#873; vreemdelingendossier 481#49002.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.