Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Straat Kalvermarkt, Zilverenberg, Gildestraat, Houtbriel, Tussen 't Pas, Volmolenstraat
Locatie Gildestraat, Houtbriel, Kalvermarkt, Tussen 't Pas, Volmolenstraat, Zilverenberg (Gent)
Status (deels) bewaard

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat de Kalvermarkt en een deel van Houtbriel, Zilverenberg, Gildestraat tussen ’t Pas. Centraal ligt de driehoekige Kalvermarkt. De voornaamste gebouwen binnen het stadsgezicht zijn het klooster van de zwarte zusters en het Sint-Lievenscollege. Verder wordt het stadsgezicht voornamelijk gekenmerkt door burgerhuizen.

• BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.