Bedevaartplaats Bergenkruis

Bedevaartplaats zogenaamd Bergenkruis, gesitueerd aan de zuidkant van de Kwadenplasstraat.

Vroeger verkeerdelijk beschouwd als de oudste bedevaartplaats in Vlaanderen. Op een figuratieve kaart van C. Benthuys van 1771 staat een kruis op het kruispunt van kasteeldreven van "Kasteel Succa" en "Kasteel Notax", bij het bewaard driehoekige parkje begrensd door Gentwegel, Kwadenplasstraat en Volderrede. In verband met de oorsprong van het kruis en de daarbij ontstane bedevaartplaats wordt vandaag gesteld dat het mogelijk aanvankelijk ging om een heidense vereringsplaats in deze bosrijke omgeving ten oosten van Gent, die in de kersteningsperiode door het plaatsen van een kruis in ere werd gehouden.

Heden met een halfronde ommegang van veertien kruiswegtaferelen in half verheven beeldhouwwerk van 1898 gesigneerd J. De Visscher; in 1903 ingemetst in rondboognissen uitgespaard in de bakstenen omheiningsmuur op halfcirkelvormig plan. Voorzijde van de bedevaartplaats afgesloten door ijzeren hekken aan twee decoratief uitgewerkte vierkante bakstenen hekpijlers. Tussen de twee laatste staties in de muur uitgespaarde deur en venster van een achter aangebouwd winkeltje met plat dak. Centraal opgestelde calvarie op sokkel met inscriptie "ANNO/ 1903". Sinds de eerste helft van de 20ste eeuw jaarlijkse bedevaart op Onze-Lieve-Heer Hemelvaartdag.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 345.
  • HUYSMAN J. 1911: Destelbergen. Aanhangsel Bergenkruis, Oudheidkundige inventaris van Oost-Vlaanderen, Gent.
  • POELMAN R. 1986: Is Bergenkruis de oudste bedevaartplaats in Vlaanderen?, Heemkundig Nieuws XIV.3-4, 6-10.
  • POELMAN R. & VAN LEUVEN P. 1984: Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, Destelbergen, 100-105.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke