Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd door de schrijnwerker François Bollekens, naar een ontwerp uit 1869. Opdrachtgever was de ondernemer Ed. Pauwels, verbonden aan de firma De Rooy & Pauwels gevestigd in de Lange Kievitstraat. Tot het bouwproject behoorden ook de twee flankerende, gespiegelde burgerhuizen Jacob Jordaersstraat 106 en 110 (verbouwd), die met het herenhuis een symmetrisch ensemble vormden.

François Bollekens had samen met zijn oudere broer Eugène een schrijnwerkersbedrijf dat omstreeks 1870 ook integrale bouwprojecten uitvoerde. In 1877 vestigden zij een industriële schrijnwerkerij in de Pelikaanstraat, die zich onder de naam Ateliers de Construction E. & F. Bollekens Frères toelegde op de productie van winkelpuien, rolluiken, jaloezieën en moulures. Omstreeks 1910 werd het bedrijf voortgezet door de zonen van François, Eugène, Isidore en Joseph.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een afgeknot tentdak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geboste hardstenen plint. Symmetrisch van opzet legt de gevelcompositie de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet, dat op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en entablementen, beide op voluutconsoles. In de bouwplannen bekronen siervazen de postamenten van het balkon. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde vensters in geriemde omlijsting, met een getoogde koetspoort in de rechter travee. Een typisch detail is het verticale lijstwerk in het verlengde van de consoles. Klassiek hoofdgestel met panelenfries en kroonlijst op modillons, consoles en tandlijst. De smeedijzeren vleugeldeur en keldertralies dateren uit de vroege 20ste eeuw, bewaarde gietijzeren voetschraper; vernieuwd vensterschrijnwerk.