Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, te dateren in de periode 1865-1875. Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een afgeknot tentdak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geboste hardstenen plint. Symmetrisch van opzet legt de gevelcompositie de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet, dat op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en entablementen, beide op voluutconsoles. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde vensters in geriemde omlijsting, met een getoogde koetspoort in de rechter travee. Een typisch detail is het verticale lijstwerk in het verlengde van de consoles. Klassiek hoofgestel met panelenfries en kroonlijst op modillons, consoles en tandlijst. De smeedijzeren vleugeldeur en keldertralies dateren uit de vroege 20ste eeuw, bewaarde gietijzeren voetschraper; vernieuwd vensterschrijnwerk.

Auteurs :  Braeken, Jo