erfgoedobject

Muurschildering Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

bouwkundig element
ID: 301417   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301417

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Onze-Lieve-Vrouwhospitaal
    Deze bescherming is geldig sinds 19-06-1991

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud-Hospitaal
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In de noordelijke kloostervleugel is een Kruisdragende Christus (185 x 176 cm) voorgesteld. De Christusfiguur met kruisnimbus, doornenkroon en een bloedend hoofd, torst het kruis met opschrift INRI op zijn rechterschouder. Hij draagt een grijsblauw kleed. Aan de gordel in zijn lende is een touw met spijkerblok bevestigd. Dat is een houten folterblok waarop spijkers zijn geslagen die bij het stappen zijn benen verwonden. Het is een iconografisch detail dat het lijden van Christus versterkt en typisch is voor de laatmiddeleeuwse uitbeelding van het thema in de Nederlanden. Hij loopt op een heuvelachtige begroeide grond. De rode achtergrond is bezaaid met een donkerrood sjabloonmotief. Een zwarte boord omkadert de voorstelling met onderaan een niet meer leesbare tekst in gotische minuskel. Rond de zwarte boord zijn leliemotieven met het sjabloon aangebracht op de witte bepleistering. De bepleistering is traditioneel en bevindt zich op een binnenmuur met gevlochten takken en leemopvulling. In de onderste laag is veel grof zand en stro aanwezig en zeer weinig kalk. De bovenste laag bevat meer kalk en is gladgestreken om beschildering mogelijk te maken. De muurschildering uit de late 15de - begin 16de eeuw is goed bewaard. De detaillering van plooien en schaduwen is nog zichtbaar in negatief, terwijl de kleur nagenoeg verdwenen is.

  • BUYLE M. 1994: Aalst, Oud Hospitaal, in BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L cahier 2, Brussel, 76-77.

Bron     : -
Auteurs :  Bergmans, Anna
Datum  : 2015


Relaties

  • Is deel van
    Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Muurschildering Onze-Lieve-Vrouwhospitaal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301417 (Geraadpleegd op 21-01-2021)