erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
301428
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301428

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van J.B. De Smet-Nauwelaerts, naar een ontwerp door Albert Arnou uit 1891. Het gebouw behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog. Hij bouwde vele tientallen rijwoningen in de 19de-eeuwse gordel van de stad, waarvan een ruim aandeel in Zurenborg. Daarbij paste Arnou zowel een gereserveerde neoclassicistische, als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken gietijzeren borstwering en een driehoekig fronton, beide op voluutconsoles, en op de tweede verdieping door een gestrekt entablement. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. De gevelbeëindiging bestaat uit een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen, consoles in het risaliet en tandlijst. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#1317.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.