Dorpskom Waasmunster

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Kerkstraat, Vierschaar, Rivierstraat, Marollenstraatje, Gentstraat, Schietakkerstraat, Hoogstraat, Kerkplein, Lucianus Vandeveldestraat
Locatie Gentstraat, Hoogstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Lucianus Vandeveldestraat, Marollenstraatje, Rivierstraat, Schietakkerstraat, Vierschaar (Waasmunster)
Status (deels) bewaard

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

De dorpskom van Waasmunster wordt gekenmerkt door de aanpalende bebouwingen en binnen- of achtertuinen in de Vierschaar en de Kerkstraat, het kasteel Blauwendael met park, de gevelwanden van het Rivierstraatje en de parochiekerk met pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulusparochie. Ook enkele schoolgebouwen, een klooster en oorlogsmonument maken deel uit van de dorpskom.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000800, Dorpskom Waasmunster (S.N., 1987).