Muurschilderingen Sint-Laurentiuskerk

Beschrijving

Gewelfschilderingen in het koor: rankwerk met bloemen rondom de sluitstenen en boven de spitsbogen van de ramen; boven het raam van het koorhoofd Christus van de Bespotting vóór het kruis, tussen twee engelen; daarboven een tekstbanderol (niet leesbaar).

Ontdekt tijdens restauratiewerken onder leiding van architect Mathieu Christiaens, begin 20ste eeuw. De laatgotische schilderingen werden volledig opnieuw geschilderd op een nieuwe pleisterlaag, vermoedelijk door de Luikse schilder Adolphe Tassin, circa 1906.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 299 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • SMETS L. 1996: Muurschilderingen in Limburg, Rijkel, 30.

Auteurs: Bergmans, Anna