erfgoedobject

Dorpskom Elsegem

bouwkundig geheel
ID
301448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301448

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Elsegem
  Deze bescherming is geldig sinds 12-06-2001

Beschrijving

Het dorpsgezicht concentreert zich rond de Sint-Mauruskerk. Rond de kerk is een rechthoekig aangelegd kerkhof met bakstenen muur van 1886 waarin ommegangskapelletjes zijn ingewerkt. Ten noordoosten van de kerk, bevindt zich de omwalde pastorie in een met gras begroeide en beboomde tuin.

Binnen het gezichtsveld van het Elsegemplein met kerk en pastorie bevinden zich enkele gebouwen die mede bepalend zijn voor het dorpsbeeld aldaar: een dorpswoning, het voormalige Apostolinnenklooster met aanpalend dorpsschooltje en een ensemble rijhuizen met gendarmerie.

Ook de overige panden in de dorpskom zijn beeldbepalend:

Nummer 22 is een eenlaags gebouwtje van zes traveeën onder (vernieuwd) pannen zadeldak. De gevels zijn gecementeerd met schijnvoegen en wit geschilderd. Deur en ramen zijn getoogd met bovenaan een waterlijst en diamantkopvormige sluitsteen. De vernieuwde buitenluiken passen qua hoogte en breedte niet bij de ramen. De kroonlijst is geprofileerd.

Nummer 3 is een tweelaags gebouw onder pannen zadeldak, drie traveeën breed met getoogde deur en vensters die op de begane grond buitenluiken hebben. Voorgevel en zijgevel rechts zijn gecementeerd, bij voorgevel met schijnvoegen.

Nummer 5 is een eenlaags onder pannen zadeldak, vijf traveeën breed, met getoogde vensters. De zijgevels zijn wit geschilderd, evenals de voorgevel die boven een plint bezet is met rotseerwerk.

Nummer 7 is een tweelaags gebouw van vijf traveeën onder pannen zadeldak, met gecementeerde gevels met schijnvoegen, met rechthoekige met sierlijst rond de bovenlichtzone van de ramen die met de deur werden vernieuwd.

 • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002176, Sint-Mauruskerk met Grafkapel (S. N., 2001).

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2001


Relaties

 • Omvat
  Apostolinnenklooster en school

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

 • Omvat
  Pastorie Sint-Maurusparochie

 • Omvat
  Rij dorpswoningen

 • Is deel van
  Elsegemplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpskom Elsegem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301448 (Geraadpleegd op 12-05-2021)