Muurschilderingen Sint-Jacobskerk

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Parochiekerk Sint-Jakob

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jakob

Beschrijving

Muurschilderingen uit de eerste helft van de 14de eeuw in de spaarnissen van het noordertransept. Links een voorstelling van Christus en de ongelovige Thomas, die zijn rechterhand in de zijdewonde van Christus legt; rechts de Heilige Johannes de Doper. Beide taferelen zijn weergegeven in een architecturaal decor. Restauratie uitgevoerd in 2002-2003 door de conserveringsploeg van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 300 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • BUYLE M. 1994: Brugge, Sint-Jacobskerk, in BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 92-93.

Auteurs: Bergmans, Anna