Muurschilderingen Sint-Salvatorskathedraal

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Sint-Salvatorskathedraal

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Salvatorskathedraal

Beschrijving

Sint-Jacobskapel zuidwestelijke hoek: in 1993-1994 gebeurde hier een onderzoek naar de afwerkingslagen, gevolgd door gedeeltelijk blootleggen en restauratie: baksteenschildering op het gewelf; zwierig geschilderd rood rankwerk met zwarte accenten en oker bladeren op witgekalkte wanden; resten van textielschildering in geel en zwart, onderaan in de westelijke spaarnissen; geometrische friezen in zwart en rood rond architecturale elementen, circa 1360. In de 15de eeuw werd het gewelf opnieuw gedecoreerd in een blauwe kleur met zespuntige sterren; witte ribben met heraldische motieven, afgeboord door witte hogelrijen met zwarte contour. Polychrome gewelfconsoles.

Op de westwand, aan weerszijden van het venster, een engel met eredoek, einde 15de eeuw. Latere herdecoraties.

In de nis op de westmuur van de noordelijke zijbeuk (voorheen achter een schilderij van J. Van Oost): twee engelen met eredoek, derde kwart 15de eeuw. Restauratie in 2012 door Ornament.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 301 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • DE CLERCQ L. & DEVLIEGER L. 1994: Brugge, Sint-Salvatorskathedraal, in BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 96-99.

Auteurs: Bergmans, Anna