Dorpskom Appelterre-Eichem

bouwkundig geheel

Beschrijving

De dorpskom van Appelterre-Eichem (Ninove) is gelegen op de westhelling van de Dendervallei en ontplooit zich rondom het dorpsplein dat aan de noordwestzijde wordt bepaald door de Sint-Gertrudiskerk. Ten westen van deze kerk bevindt zich een tweede kleinere open ruimte die onder andere begrensd wordt door de kerk, de pastorie, een gesloten hoeve en voornamelijk vroeg twintigste-eeuwse bebouwing. In de dorpskom bevinden zich verder nog enkele vermeldenswaardige relicten zoals de hoeve Kapittelhof, de Sint-Rochuskapel en een aantal interessante burgerhuizen en dorpswoningen.

Auteurs :  Declercq, Daan