Dorpskom Pollare

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Pollare

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Pollare

Beschrijving

De dorpskom van Pollare wordt in het noord-westen begrensd door de rivier de Dender en situeert zich dus op de rechterhelling van de Dendervallei. De straat Pollare-Dorp loopt quasi parallel met de Dender en vormt de centrale verbindingsweg die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten doorheen het dorp loopt. De parochiekerk Sint-Christoffel met ommuurd kerkhof is het centrale beeldbepalende relict van deze dorpskern. De kerk ligt ingesloten tussen de straat Pollare-Dorp en de deels gekasseide Sint-Kristoffelstraat. De dorpskern wordt verder gekenmerkt door een ijzeren voetgangersbrug over de Dender, enkele hoeven, een neogotische pastorie, 19de-eeuwse dorpswoningen en voornamelijk 20ste-eeuwse bebouwing.

Auteurs: Declercq, Daan