erfgoedobject

Muurschilderingen in de Wolweverskapel

bouwkundig element
ID
301473
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301473

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muurschilderingen in de Wolweverskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wolweverskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Wolweverskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wolweverskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De muurschilderingen van de kapel zijn momenteel niet zichtbaar. Talrijke vermeldingen in de literatuur. Zij dateren uit de 14de eeuw.

Een eerste maal werden er schilderingen opgemerkt in 1812, bij de verwijdering van de lambrisering. Verdere ontdekking van een aantal voorstellingen in het koor in 1879, toen de ruimte in gebruik was als hal voor eetwaren (1871-1884); de schilderingen werden gewit. In 1884 ingericht als volkstheater. Nieuwe ontdekkingen in 1894. Blootgelegd en gedocumenteerd door Adrien Bressers. De "interessantste" delen werden met linnen afgedekt toen de ruimte opnieuw werd gewit. Inspectie in 1911 en opnieuw bedekt met linnen. Bij de inrichting van de kapel als bioscoopzaal in 1933, werden de schilderingen achter een houten wand verborgen. Nieuwe houten wand tijdens verbouwingswerken in 1957. De schilderingen waren op dat ogenblik in een "erbarmelijke" toestand. In 1984 herinrichting als handelszaak. Er zijn nog steeds schilderingen aanwezig, welke precies en in welke toestand is niet bekend.

  • BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 313 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • MARTENS M. 1989: De muurschilderkunst te Gent (12de tot 16de eeuw), Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Klasse der Schone Kunsten 51.46, Brussel, 149-155.

Auteurs: Bergmans, Anna
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Wolweverskapel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muurschilderingen in de Wolweverskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301473 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.