Dorpskern Outer

bouwkundig geheel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Outer

Beschrijving

Het dorpsgezicht omvat de parochiekerk Sint-Amandus met haar onmiddellijke omgeving langs een deel van de Smid Lambrechtstraat (voorheen Dorpsstraat) en de Kerkweg, alsmede een populierenbos over de Molenbeek. In hoge mate kleinschalige en oorspronkelijke dorpsbebouwing en kenmerkend bochtig tracé van de Kerkweg. Ten noordwesten van de parochiekerk ligt aan het dorpsplein de pastorie en tegenover de kerk een voorheen gesloten hoeve. Het dorpsgezicht werd eveneens bepaald door een thans verbouwde hoeve met watermolen en een thans verdwenen lemen boerenwoning.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000770, Parochiekerk Sint-Amandus (VAN DEN BOSSCHE H., 1986).

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed