erfgoedobject

Omgeving van parochiekerk Sint-Martinus

bouwkundig geheel
ID: 301490   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301490

Juridische gevolgen

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Martinus en het omliggende kerkhof bevinden zich op een naar het noorden sterk afhellend terrein (Lindenbergstraat). De kerksite is geheel ingebouwd in de bebouwing van de Eichemstraat en de Lindenbergstraat en is uitsluitend bereikbaar via een smal straatje tussen de woningen op de hoek van beide straten. De (voornamelijk 20ste-eeuwse) bebouwing en percelen liggen ten zuiden, ten westen en ten noorden quasi straalvormig ten opzichte van de kerk en het kerkhof. Deze configuratie (alsook het toponiem, het patrocinium van Sint-Martinus en het feit dat de abdij van Nijvel er belangrijke gronden en rechten had) wijzen op een vroegmiddeleeuwse oorsprong van de site.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Digitaal Beschermingsdossier DO002155, Sint-Martinuskerk en Hof te Eichem (S.N., 2001).

Bron     : -
Auteurs :  Declercq, Daan
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Omgeving van parochiekerk Sint-Martinus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301490 (Geraadpleegd op 10-08-2020)