Burgerhuis of meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in sobere art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van juffrouw Jeanne Craeye, naar een ontwerp door de architect Edward Craeye uit 1908. Jeanne en Edward Craeye, die op het moment van de bouwaanvraag hetzelfde domicilie hadden, waren allicht naaste verwanten.

De woning Jeanne Craeye behoort tot het vroege oeuvre van Edward Craeye, die als architect actief was van begin jaren 1900 tot midden jaren 1950. Zijn belangrijkste realisatie uit de beginjaren is het feestlokaal van de Bouw & Nijverheidskamer van Antwerpen in de Breydelstraat. Vanaf de jaren 1920 legde de architect zich in hoofdzaak toe op sociale huisvesting in opdracht van de Antwerpse Maatschappij voor Goedkope Woningen, later S.M. Huisvesting-Antwerpen. Tijdens het interbellum bracht hij enkele belangrijke projecten tot stand op het Kiel, in de naoorlogse periode in de wijk Luchtbal.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat het rijhuis drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Axiaal-symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de middentravee van de eerste verdieping, gemarkeerd door een driezijdige houten erker. Verder is de sobere opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, de bovenvensters met lekdrempels op kraagstenen. Een brede art-nouveaufries met guirlandes, linten en sterren, onder de houten kroonlijst met tandlijst en modillons, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht. De eerste verdieping omvat twee (slaap)kamers, een 'keukenkamer' en badkamer, mogelijk bedoeld als huuretage. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers.