erfgoedobject

Muurschilderingen in de slotkapel

bouwkundig element
ID
301507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301507

Juridische gevolgen

Beschrijving

Muren en gewelven integraal beschilderd, midden 14de eeuw - derde kwart 14de eeuw.

Op de onderste zone van de muren is rondom een textielschildering aangebracht. De bovenste zone heeft een rode achtergrond, met gele sjabloonmotieven versierd.

1. Noordmuur: bovenaan twee (jongere ?) vrouwelijke heiligen, links niet geïdentificeerd, rechts de Heilige Catharina; daaronder een rij van twaalf apostelen, staande en met attributen, herkenbaar van links naar rechts: Philippus met kruislans, Mattheus met zwaard, Jacobus de Meerdere met pelgrimsstaf, Jacobus de Mindere met vollerstang, Simon met zaag, Andreas met Andreaskruis, Matthias met bijl, Johannes met kelk, Bartholomeus met mes.

2. Oostmuur: een grote figuur achter het barokaltaar stelt vermoedelijk de Heilige Christoffel voor.

3. Zuidmuur: rechts van het venster, twee staande figuren waaronder heilige met hinde (?) (Egidius?).

4. Westmuur: bovenaan het Laatste Oordeel met Christus als wereldrechter tronend op de regenboog; daaronder links figuren met schild en speer (deugden?); rechts de Geboorte van Christus.

5. Gewelven, twee voorstellingen per veld. Herkenbaar zijn: het Offer van Abraham, de Handoplegging van Abraham, de Jacobsladder.

Ontdekt in 1911 bij het verwijderen van de goudleerbekleding. Gedeeltelijke blootgelegd in 1963 door Jeroom Seghers; verder gefaseerd blootleggen en restauratie door de conserveringsploeg van de Afdeling Monumenten en Landschappen 1987-1997.

  • BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 318-319 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • BUYLE M. 1994: Laarne, slotkapel van het kasteel in: BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 144-147.
  • FRYKLUND C. 2011: Flemish Wall Painting, Turnhout, 167-175.

Auteurs: Bergmans, Anna
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Over de middeleeuwse muurschilderingen verscheen ook:

  • VAN ELSLANDE R. 1984: De gotische muurschilderingen in de kapel van het kasteel te Laarne, Castellum, 4-6.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Laarne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muurschilderingen in de slotkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.