Bankgebouw

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Beschrijving

Rechtse vleugel (nummer 22) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), oorspronkelijk zogenaamd "Crédit Anversois" "Agence d'Ypres", naar ontwerp van architect Emile Goethals (Leuven) van 1922. Bakstenen pilastergevel op sokkel van natuursteen. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters. Rondboogdeur ingeschreven in neobarokke omlijsting van simili- of Euvillesteen met geprofileerd en geblokt beloop, onder een gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden, bekroond met een uitgewerkte rondboognis waarin een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, tussen voluten en "hoornen des overvloeds". Twee dakkapellen bekroond met gebogen fronton en gevat tussen postamenten met eikelvormige bekroning; kleine dakkapellen van hout. Hoge zijtrapgevels.

Nummer 24, op de zuidhoek bij de Oude Houtmarktstraat: lage linkervleugel van 1960 in aansluitende bouwtrant en onder meer gekenmerkt door een omlopende, uitgewerkte vorstkam; gebouwd na het slopen van de "maureske" Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1930.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De lagere linkervleugel (nummer 24) op de zuidhoek bij de Oude Houtmarktstraat werd al vóór 2009 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.