Dorpskom Zomergem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Zomergem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Zomergem

Beschrijving

De dorpskom van Zomergem is gelegen op een heuvel van 22 meter hoogte en is gecentreerd rond de Markt. Vanuit dit ovaal plein vertrekken straalsgewijs vijf straten, met centraal de gotische parochiekerk Sint-Martinus. Het marktplein werd na de Eerste Wereldoorlog uitgebreid met een plein tegenover de westzijde van de kerk, door sloping van de vernielde huizenrij tussen de Kleitstraat en Kerkstraat. Het beeldbepalende gemeentehuis uit 1923 domineert de westzijde van dit plein. De andere bebouwing rondom de kerk bestaat voornamelijk uit 19de-eeuwse en vroeg-20ste-eeuwse burgerhuizen. Ten zuiden van de markt ligt het langwerpige Maarten Steyvaertplein dat nadien opsplitst in de Alfons Sifferstraat en de Dekenijstraat. In deze laatste straat ligt de voormalige pastorie van de Sint-Martinusparochie (later herbestemd als dekenij).

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001061, Gemeentehuis en omgeving. Dorpspomp, Maarten Steyaertplein. Bescherming als monument en dorpsgezicht.
Auteurs: Verbeeck, Mieke