Muurschilderingen Sint-Eligiuskerk

Beschrijving

Muurschilderingen op alle bouwonderdelen van de crypte, die in opstand tot op circa 150 cm bewaard is; 12de eeuw, 13de eeuw, circa 1300.

1. Apsis: onderste zone textielschildering, waarboven friezen met meandermotief op de noordwand, met ranken op de zuidwand; op de twee oostelijke vierpaspijlers: onderaan textielschildering, daarboven rode medaillons met uitgespaarde witte leeuwen; 12de eeuw.

2. Bladranken, bloemen en andere decoratieve motieven op de wanden en in de dagkanten, 13de eeuw.

3. Spaarnis in de zuiderbeuk: twee voorstellingen boven elkaar. Op de onderste laag een dier met tong uit de bek (leeuw?); op de bovenste laag Noli me tangere, circa 1300.

Ontdekking van de crypte in 1970. Ernstige conserveringsproblemen door condensatie.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 328 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • BUYLE M. 1994: Oudenaarde, Sint-Eligiuskerk te Eine in: BUYLE M. en BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L cahier 2, Brussel, 164-165
  • DEVOS P. 1993: De Sint-Eligiuskerk te Eine. Een romaanse kollegiale en haar crypte, Gent, 44-47.

Auteurs :  Bergmans, Anna