Muurschilderingen Sint-Hubertuskapel

Beschrijving

Muurschildering op de noordwand, eerste helft 14de eeuw. Heilige Hubertus te paard met hond, in een architecturaal kader (237 x 200). Het is de patroonheilige van de kerk, afgebeeld met een nimbus en gekleed in een geel en rood gewaad. Hij blaast op een jachthoorn. In 1960 is de muurschildering afgenomen en op een nieuwe drager aangebracht door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Dat gebeurde wegens demonteren van de kerk en wederopbouw in het Provinciaal Openluchtmuseum van Bokrijk. Na transfer werd de schildering aangebracht in de nieuwe locatie op de westelijke muur, boven de tribune.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 309 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • FRYKLUND C. 2011: Flemish Wall Painting, Turnhout , 123-124.
  • SAVKO M. 1966: La restauration d'une peinture murale de l'église d'Erpekom transférée au musée en plein air de Bokrijk, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium 9, 197-205.
  • SMETS L. 1996: Muurschilderingen in Limburg, Rijkel, 18.
  • VANTHILLO C. 1994: Genk, Sint-Hubertuskapel van Erpekom in: M. BUYLE en A. BERGMANS, Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 108-109.

Auteurs: Bergmans, Anna