Architectenwoning Jan Kockerols

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jan Kockerols, naar een ontwerp uit 1910. De architectenwoning behoort tot het late oeuvre van Kockerols, die in Antwerpen als architect actief lijkt te zijn geweest vanaf 1880. Tot zijn belangrijkste vroege realisaties behoort de kloosterkerk van de redemptoristinnen uit 1886-1888 te Leuven. Als representatief voor zijn residentiële productie gelden de woningen die hij omstreeks 1900 voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen ontwierp in de Pretoriastraat en de Waterloostraat, zowel in pittoreske eclectische als conventionele neoclassicistische stijl.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas, die wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en balustrade. Zowel begane grond als bovenverdiepingen worden geritmeerd door rechthoekige lisenen, en belijnd door schijnvoegen. Entablementen op consoles en een centrale cartouche accentueren de eerste verdieping, daar waar de borstweringen van de benedenvensters met guirlandes versierd zijn. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, hoekconsoles en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De fraai bewerkte houten inkomdeur met oculus en guirlande, bronzen beslag en glas-in-lood-bovenlicht is bewaard, evenals het vensterschrijnwerk en het sierlijk gesmede traliewerk met rozetten van het souterrain.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante vestibule met trappenbordes en de traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een enfilade van salon, eetkamer, en over de volledige breedte de ‘huiskamer’ met overdekt terras. De eerste verdieping omvat een slaapkamer met annex 'kleerkamer' en terras, een badkamer en achterkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich een slaapkamer met zijkamer, een zolder en een kantoor. Het souterrain herbergt de keuken.