Teksten van Burgerhuis in eclectische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301551

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Ernest Janssens, naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1896. De architect realiseerde drie jaar later op het aanpalende perceel de woning Baugniet.

Het hotel Janssens behoort tot het vroege oeuvre van Georges Matthyssens, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. In deze periode paste Matthyssens in zijn oeuvre zowel de pittoreske neo-Vlaamserenaissance als het meer conventionele neoclassicisme toe, soms met een detaillering en ornamentiek ontleend aan de second-empirestijl. In de laatste fase van zijn loopbaan kort vóór de Eerste Wereldoorlog combineerde de architect een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, met contrasterend gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, deuromlijsting, bossage, pilasters, waterlijsten en consoles. Axiaal-symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de middenas, gemarkeerd door balkons met consoles en balustrade en topstukken. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, de pui- en waterlijst, en verticaal geritmeerd door pilasters, is de opstand verder opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De deuromlijsting met pilasters en driehoekig fronton, de wortelpilasters van de middentravee, de bossage en diamantkoppen van plint en pui zijn ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op tandlijst en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en bovenvensters is bewaard, evenals de jaloeziekapjes van de benedenvensters en het smeedijzeren traliewerk van het souterrain.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#895.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2015: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/183033 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen ()

Nummers 16, 18 en 20. Neoclassicistische burgerhuizen met lijstgevel respectievelijk van vier en drie traveeën en twee en drie bouwlagen onder plat dak en zadeldak; nummers 18 en 20 naar ontwerp van G. Matthyssens, respectievelijk van 1899 en 1896.

Nummers 16 en 20 met parement van witte natuursteen op arduinen sokkel met keldervensters. Horizontaal belijnende lekdrempels, puilijst, kordons en beëindigend hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen of consoles. Nummer 16 met markerende pilasters en balustrades op de bovenverdieping, nummer 20 met balkons en wortelmotief in de centrale travee en classicistische deuromlijsting onder driezijdig fronton.

Nummer 18, bepleisterd en beschilderd met centraal balkon geflankeerd door pilasters; later toegevoegde derde bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1899#1589 en 1896#895.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/181806 (geraadpleegd op ).